Hoe voorkom je oplichting met game- en cadeaukaarten + 3 tips zodat jij veilig kunt shoppen!

Fraude voorkomen

Geschreven door enjoy2day

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben Lotte, content creator bij Enjoy2day en ik verzorg de tofste content zoals deze blog. Kom ook eens kijken op onze Socials Waar wacht je nog op! Ik zie je zo..🤩

Heb je Enjoy2day gebruikt voor het betalen van tickets, spullen via Marktplaats of werd je geadviseerd via Enjoy2day.nl te betalen voor diensten of goederen. Neem direct contact met ons op, stuur niks door aan de aanvrager en laat je betaling door ons blokkeren!

Vandaag gaan wij het hebben over, oplichting ❗.

Iedereen kent wel iemand die ooit is opgelicht via Marktplaats of op het internet. Helaas zijn de horrorverhalen ook bij ons bekend. Hoe werkt oplichting via marktplaats en andere websites, waar moet je op letten en hoe voorkom je dat je zelf niet opgelicht wordt? Wij gaan het hebben over,

✓ Een vriend(in) die ik van internet kon vroeg om cadeaukaarten. Uiteindelijk bleek ze een fraudeur te zijn
✓ Fraude met 1 cent betalingen op Marktplaats
✓ Online Oplichting met Fortnite skins & V-bucks
✓ Waarom Verzendbedrijven en leveranciers NOOIT om cadeaukaarten vragen
✓ Hoe je voorkomt dat je opgelicht wordt op een Marktplaats of bij een valse webwinkel
✓ Een nieuwe trend, fraude met Itsme

Dit is een serieus onderwerp. Laten we dus snel kijken hoe jij voorkomt dat je wordt opgelicht en veilig kunt shoppen. 

Fraude met dating

Een vriend(in) die ik van internet kon vroeg om cadeaukaarten. Uiteindelijk bleek ze een fraudeur te zijn 😢

Het komt steeds vaker voor ‘Datingfraude’. Erg pijnlijk want het is vaak niet te geloven. Een leuke man of vrouw stuurt jouw berichtjes, bouwt een band op en ineens is er geld nodig. Geld voor een treinticket, mobiel internet, eten of voor het gezin. Trap hier niet in! Koop geen cadeaukaarten of prepaidkaarten, en zeker niet als je deze persoon nooit in het echt hebt gezien. Er is hier namelijk grote kans dat je met een fraudeur chat. Maar er zijn ook nog andere vorm van fraude…

Fraude met 1 cent betalingen op Marktplaats

Eindelijk heb je tijd vrijgemaakt om jouw Playstation op Marktplaats te zetten. Na een dag neemt een vriendelijke koper contact met je op en hij geeft aan dat hij de Playstation wil kopen. Hij vraagt of je even je rekeningnummer kunt doorgeven zodat hij de betaling kan doen. Even later krijg je bericht, want de koper vertrouwt het niet en vraagt 1 cent over te maken, en BAM! Binnen 24 uur is je totale rekening leeggeplunderd. Maar hoe kan dit? 

Door één cent over te maken heeft een scammer totale controle over jouw bankrekening

Je vraagt je af hoe dit kon gebeuren en bent een flinke smak geld kwijt en de oplichter kocht er cadeaukaarten voor. De oplichter heeft in dit geval jouw bank account gekoppeld aan een internet bankieren App van bijvoorbeeld ING. Omdat je zelf de betaling hebt gedaan, heb je geen poot om op te staan en de politie doet ook weinig, omdat ze de mensen hier niet voor hebben.  Jij zit in nu in een knap lastige situatie en voelt je opgelicht.

Doe altijd aangifte zodat daders niet vrijuit gaan!

Je moet dus goed uitkijken met 1 cent fraude. Merk je toch dat je in deze manier van fraude bent gestrapt. Neem dan meteen contact op met je bank om je rekeningen te blokkeren en neem contact op met de webwinkel waar het bedrag is besteed. Een webwinkel kan desnoods proberen alsnog de cadeaukaarten te blokkeren.

Gelukkig heeft Enjoy2day een goedwerkend anti fraude systeem waarmee  wij 9/10 keer het bedrag of een groot deel terug kunnen sturen aan de gedupeerde. 

Natuurlijk zijn wij absoluut tegen dit soort vormen van fraude en zijn wij dit soort figuren liever kwijt dan rijk. Wij raden aan altijd aangifte te doen!


Kies voor een betrouwbare webwinkel?

Enjoy2day.nl is geregistreerd op Tweakers.nl en op Trustpilot. Door transparante reviews te gebruiken en zaken te doen met deze partners kun jij er als klant vanuit gaan dat je 100% veilig koopt.


Online Oplichting met Fortnite skins & V-bucks

Eindelijk, je hebt je hard verdiende centen opgespaard voor een zeer zeldzame Fortnite skin. Je vindt de skin op Marktplaats, betaalt en hoort daarna niet meer. Je bent de dupe geworden van oplichting met Fortntite Skins. Zelfs met de ‘gelijk oversteken’ betaalmethode loop je een risico. Is een Fortnite skin zeldzaam en dus niet meer te krijgen, kijk dan extra goed uit! 

Weten of je veilig koopt? Laat ons de advertentie zien in de chat en wij kijken of het veilig is of shop natuurlijk in onze Fortnite store.

Verzendbedrijven en leveranciers vragen NOOIT om cadeaukaarten

Sinds kort komen we een andere methode tegen waar wij vaak slachtoffers vooraf voor behoeden. Het vragen om de verzendkosten vooraf te betalen als de koper iets van je koopt. Jij krijgt dit als klant dan zogenaamd terug en betaald eenvoudig met cadeaukaarten.

Mocht je deze situatie meemaken, herken dan dat dit om een scam gaat. PostNL, DHL en alle andere grote verzenders werken namelijk niet op cadeaukaarten. Zodra jij als welwillende verkoper kaarten inkoopt en deze verstuurt. Trekt de oplichter deze cadeaukaarten leeg en is de oplichter daarna verdwenen.

Itsme fraude

Een nieuwe trend in 2022, oplichting met Itsme

Er is een nieuwe trend in 2022 genaamd ‘Itsme’ oplichting. Jij krijgt als gedupeerde een email, sms of telefoontje met de melding dat jij gegevens moet aanpassen omdat deze op Itsme niet kloppen of er verdachte activiteiten zijn. Deze mail is natuurlijk nep. Zodra je dit doet kan de fraudeur bij je geld en ben je dit binnen de kortste keren kwijt. Itsme stuurt nooit e-mails. Als je dus een e-mail krijgt verwijder deze dan zo snel mogelijk. Klik niet op de email/sms en blokkeer de afzender. Toch je gegevens verstrekt. Laat dan zo snel mogelijk jouw rekening blokkeren bij de bank. Lees meer…

Ga nooit in op voorstellen om met cadeaukaarten verzendkosten te betalen. Shop veilig!

Ook de manier om op te lichten met verzendkosten is sneaky. Ga dus nooit in op een voorstel om de verzendkosten of andere kosten te betalen met cadeaukaarten. Meld dit altijd aan de website waar je wilt inkopen en reageer niet op e-mail van deze oplichters. Zelfs niet als deze e-mails grimmiger worden.

Koop dus enkel cadeaukaarten of gamekaarten als je deze voor jezelf wilt gaan gebruiken. Om bijvoorbeeld Xbox live of Office 2019 te kopen.
Hoe voorkom je dat jij opgelicht wordt op een Marktplaats of bij een valse webwinkel

Allereerst willen we aangeven dat het altijd kan gebeuren dat je ooit een foutje maakt. Maar hoe mooi zou het zijn als je dit voorkomt. Hieronder hebben wij drie tips die jouw shop avontuur 90% veiliger maken. 

🔥Tip! Vind je een gevaarlijke webshop of verkoper die niet eerlijk zaken doet? Meld deze dan bij de fraude helpdesk.

1. Controleer of een bedrijf of persoon een betrouwbare verkoper is. Het kost je een paar seconde!

Het is erg eenvoudig om een bedrijf of een fraudeur te controleren. Typ het bankrekeningnummer of de naam van deze persoon of bedrijf in op Google. Scroll over de eerste pagina en bekijk of er sprake is van fraude of oplichting. Bij bedrijven kun je ook altijd hun trustpilot controleren. Trustpilot verzameld externe reviews over een webwinkel. Heeft een webwinkel teveel negatieve beoordelingen, kijk dan uit.


Wekelijks de beste games geheel gratis geselecteerd voor jou op Telegram. Word snel lid en begin meteen met gamen! Je leest het goed, gratis is ook echt gratis!


2. Vertrouw je een webwinkel niet, controleer het dan bij de politie & Shop veilig

Je hebt geen resultaten gevonden op Google, maar vertrouwd de verkoper toch niet helemaal. Haal de verkoper of webwinkel dan eens door het politie register. Zo kun jij direct zien of deze verkoper betrokken is bij diefstal of fraude.

3. Koop je giftcards en gamekaarten bij een webshop & niet bij een tussenpersoon

Je kent ze wel de markplaatsen zoals G2A, Gamivo en andere marktplaatsen. Eerder schreven wij hier een artikel over waarom je juist daar enorm moest uitkijken. Om het even snel samen te vatten werkt zo’n bedrijf met tussenverkopers die verantwoordelijk zijn dat jouw product werkt. Dit gaat in 75% van de gevallen goed, maar er bestaat een kans van 25% dat je met een bak ellende zit. Koop daarom altijd bij betrouwbare webwinkels ook al kan je een euro besparen.

Dit was hem weer voor deze week. Je weet nu hoe je veilig shopt. Wij zijn benieuwd welke vorm van fraude jij ooit hebt ontdekt. Laat hieronder eens een bericht achter. Mocht je nu toch de dupe zijn van fraude of niet zeker weten of jouw transactie wel veilig gaat verlopen kom dan eens naar onze chat en wij kijken even met je mee.

3 Reacties

 1. Maria de B.

  Interessant artikel en goed dat jullie hier tijd aan besteden. Ik lees dit artikel te laat. Ik ben slachtoffer geworden van phising. Helaas had de webshop waar mijn gestolen geld naar toe is gegaan geen extra beveiliging. Ik ben het dus kwijt. Nu maar aangifte doen. Bedankt nog voor jullie advies in de chat! Er sportief dat jullie alsnog wilde helpen met advies terwijl dit bij een concurrent is gebeurd.

  Antwoord
 2. Sophie Jansen

  Jullie website wordt door oplichter nicky kaffa gebruikt

  Antwoord
  • enjoy2day

   Hallo, deze persoon kan niets meer bij ons kopen vanwege fraude inderdaad. Bedankt voor je melding! Groetjes Lisa

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook te gek!